marți, 29 ianuarie 2013

Topirea ghetii si zapezii prin cabluri incalzitoare electrice


O iarna fara griji - topirea ghetii si
zapezii prin cabluri incalzitoare
electrice.

     V-ati gandit vreodata cum e sa nu ai toata iarna gandul curatatului zapezii din fata garajului sau frica sa nu alunecati pe scarile inghetate?
  Sau sa nu ai grija sloiurilor care atarna amenintator peste streasina ori sa ai apa la robinetul din curte chiar daca sunt minus 20°C ? Miracolul sta intr-o solutie moderna si economica, pe care firma Delphi Electric din Alba Iulia le prezinta pe site-ul http://www.del.ro pentru ca dumneavoastra sa aveti o iarna fara griji…
    Cum functioneaza?
  Principiul este simplu, si se bazeaza pe incalzirea controlata a unui cablu electric special plasat sub suprafetele protejate de zapada sau pe tubulaturile protejate la inghet.
  Dimensionarea cat si materialele folosite, sunt insa mai laborioase deoarece trebuie sa functioneze in medii de la -50 la +50°C si conditii de umidiate ridicate, find in acelasi timp alimentate la reteaua de 220V, oferind protectie maxima in operare si economisind in acelasi timp energia electrica.
  De exemplu, pentru un sistem clasic de topire a ghetii si zapezii, elementele principale sunt cablul incalzitor, termostatul si senzorul :
                         fig-1
Fig 1 –Cablu incalzitor Fig 2 -Termostat cu microprocesor
Fig 3 -Senzor umiditate si temperatura
In momentul in care senzorul (plasat la exterior) sesizeaza
prezenta zapezii sau a umiditatii (gheata, precipitatii),
transmite aceasta informatie termostatului, impreuna cu
temperatura inregistrata la suprafata solului. Aici intervine
inteligenta microprocesorului, care determina daca este o          
alarma ’falsa’ sau chiar ninge. Sunt mai multe scenarii de                                                                                                   


declansare, in cel clasic, daca afara ninge si temperatura
scade sub +4°C, sistemul este anclasat. Dupa ce zapada
s-a topit si apa s-a evaporat, chiar daca temperatura continua
sa scada, instalatia se opreste si nu mai consuma
energie. La fel reactioneaza si in cazul protectiei la inghet
a aleilor sau a conductelor, diferentele fiind de termostat
(exista peste 6 variante) si de senzor, adaptat mediului in
care lucreaza (sol, streasina, conducta, pardoseala, etc..)
Exista de asemenea o varianta foarte interesanta de cablu
incalzitor « autoreglabil » avand puterea nominala de
10~50W/ml care isi regleaza temperatura in functie de
temperatura exterioara, fara ajutorul senzorului sau                                        termostatului.                                                                                                 fig-3                                                                                                                                  
    Unde se folosesc ?

Sistemele cu cable incalzitoare electrice protejeaza impotriva ghetii si zapezii zone precum:
• Alei pietonale
• Terase circulabile
• Acoperis, dolii,jgheaburi si burlane.
• Drumuri
• Rampe de acces garaj
• Parcari
• Sisteme suport pentru aplicatiile specifice acoperisurilor.
• Rampe auto
• Poduri si pasaje
• Aeroporturi
• Terenuri sportive
• Trepte
• Antene
• Turnuri de transmisie
• Sisteme de prindere pentru aplicatii la sol.
• Sisteme de conducte
• Ferme de animale

 

releul inteligent Easy de la Moeller


Exemplu de automatizare a incaperilor
folosind releul inteligent
Easy de la Moeller


    1. Intoducere
  In zilele noastre fuga si lupta pentru profit determina oamenii sa apeleze la metode cu care sa reduca posibilitatea erorii umane si sa investeasca intr-un sistem care este cat se poate de ieftin la intretinere, sa confere un confort adecvat in fiecare zi.
  In Romania confortul nu a fost un lucru prea accentuat pana de curand, totul era bazat pe nevoi, dar, putem spune ca si confortul a devenit deja o nevoie. Avem nevoie de confort pentru a creste eficienta de productie, de lucru, pentru a ne proteja pe noi insine precum si uneltele
pe care le folosim si care in zilele noastre dispun din ce in ce mai mult de un sistem electronic performant dar sensibil. Ne-am obisnuit sa le numim cladiri inteligente, cu toate ca IQ-ul lor rezida de fapt din modul in care sunt controlate sistemele de orice fel existente in aceste constructii.
  Intr-o cladire traditionala, sistemele individuale sunt controlate independent, iar parametrii lor nu se afecteaza reciproc.
  O cladire poate fi numita inteligenta atunci cand controlul sistemelor sale este integrat, iar deciziile sunt luate pe baza datelor agregate. De fapt, nu cladirea este inteligenta, ci felul in care sunt controlate sistemele ei. Prin sistemul de cartele de acces se poate constata, de exemplu, ca in cladire nu se mai afla nici o persoana la etajele doi, patru si sapte. Automat, climatizarea pe acele etaje se va opri. Cladirea va sti sa se regleze singura, in functie de cerintele ocupantilor. In situatia in care a izbucnit un incendiu la al doilea etaj, sunt anuntati doar ocupantii etajelor doi si trei, nu toata lumea din cladire.
  In spatele fiecarei cladiri inteligente se afla un soft. De regula, fiecare producator de echipamente - Moller, Siemens, Honeywell etc. - aduce softul propriu. Unele echipamente
sunt dotate cu telecomanda cu infrarosu, cu Bluetooth - acestea sunt mai recente - sau cu panouri sau console care sunt fixate pe perete, au afisaje LCD si diverse alte
functii. Mai exista pe piata si solutii radio, dar pot aparea interferente.
  Automatizarea caselor se poate realiza modular sau poate fi controlata printr-un sistem central. Sistemul centralizat controleaza si gestioneaza tot ceea ce se întampla in casa, se programeaza la început, se poate adapta pe parcurs, se poate modifica ulterior.
  Domeniul supravegherii proceselor este destul de vast. Acesta contine aplicatii incepand cu simpla achizitie de date si pana la prelucrari foarte complexe:
" analize statistice;
" gestiunea elaborarii alarmelor;
" ghid operator;
" supravegherea actiunilor de conducere ale operatorilor;
" identificari de parametrii si simulari;
" supravegherea dinamica a raspunsului procesului, etc.
  Functiile de baza ale unei aplicatii de supraveghere a unui proces sunt:
" comunicatia cu procesul;
" semnalizarea;
" comunicatia cu programele utilizate pentru prelucrarea datelor;
" interfata om-masina;
" gestiunea alarmelor;
" gestiunea rapoartelor.

    2. Releul inteligent Moeller MFD-Titan
  Sunt tot mai numeroase aplicatiile din domeniul automatizarilor in industrie sau in cladiri, ale caror cerinte pentru automatizarea instalatiilor, masinilor si utilajelor sunt satisfacute de aparatele din gama de relee de control Easy sau MFD-Titan . Pentru solutionarea aplicatiilor individuale stau la dispozitie mai multe variante cu diferite functionalitati, cu posibilitati de extensie si diferite grade de protectie (de la IP20 pana la IP65). Din gama MFD-Titan face parte si afisorul grafic MFD-80.. cu ecran iluminabil, care poate fi utilizat si pentru afisare "de la distanta" impreuna cu releele Easy.
  Pe ecran pot fi afisate elemente grafice, texte de comanda si de semnalizare, data, ora s.a.m.d. MFD-Titan poate dispune in plus si de toate facilitatile oferite de releele Easy800.
  Prin intermediul meniului si cu ajutorul numai al butoanelor de pe aparat, se poate introduce schema de comanda direct ca o schema de conexiuni cu contacte si bobine de releu.

Introducerea se poate face alternativ utilizand EASYSOFT si un PC. Pe ecranul MFD sau pe PC se pot observa imediat starile active din schema de comanda si astfel se economiseste timp pretios. Meniul este in mai multe limbi atat pentru aparate cat si pentru software
   .Avantajul oferit de procedeul Plug&Work: consta in faptul ca nu este nevoie de un software sau de un driver pentru conectare. Cablarea intrarilor/ iesirilor se face la releul Easy. Programul generat este memorat de Easy pentru totdeauna sau pana la urmatoarea modificare, fiind protejat la caderea tensiunii. Nu este necesara o tensiune auxiliara sau o baterie suplimentara. Nu numai schemele de comanda si parametrii trebuie protejati la intreruperea alimentarii. De aceea, Easy poate memora valori sau numarul de comutari. Astfel, valoarea contoarele de ore de functionare, valorile curente ale numaratoarelor sau ale releelor de timp, pot fi prelucrate in continuare imediat dupa repornire. Memoria remanenta a diferitelor module sau a datelor va sta la dispozitie la toate aparatele familiei Easy.
  Easy800 si MFD-Titan imbina caracteristicile si performantele unui automat programabil dotat cu manevrabilitatea comoda a binecunoscutei game de produse Easy. Datorita capacitatii integrate de conectare in retea a pana la opt aparate, se pot realiza aplicatii cu peste 300 de puncte intrari/iesiri. Astfel, controlul se realizeaza, la alegere, prin programele individuale locale sau prin controlul mai multor dispozitive distribuite printr-un singur program.
  Afisorul poate fi dotat si cu o unitate centrala (CPU), o sursa de alimentare, precum si - optional - cu un modul de intrari/iesiri, devenind astfel un dispozitiv compact de comanda si control. Dispuneti, astfel, de întreaga putere de calcul a lui Easy 800 combinata cu o solutie puternica de vizualizare. Ambele module se monteaza simplu, prin inclichetare. Facilitatile de extindere ale aparatelor de baza din seria Easy 700, Easy 800 si MFD-Titan permit o extindere centralizata sau descentralizata a intrarilor/iesirilor. In combinatie cu extensiile EASY618- AC-RE, EASY-618-DC-RE sau EASY618-DC-TE se poate obtine cresterea numarului de intrari pana la 24 si a numarului de iesiri pana la 16.

  MFD-Titan si Easy800 sunt echivalente functional. MFD- 80.. cu grad de protectie IP65 poate fi utilizat si in medii dificile (medii cu pericol de explozii, medii cu umiditate ridicata, etc). MFD-Titan si Easy 800 pot fi extinse si pot fi conectate la magistrale de comunicatie standard si, suplimentar, pot fi conectate intr-o retea de opt Easy800 sau MFD-Titan prin "EasyNet". Ele dispun de 256 cai de curent pe care se poate face comutarea in serie sau in paralel a
contactelor si bobinelor.
  Se pot afisa 32 de texte de comanda sau de semnalizare prin intermediul afisajului intern sau extern. Fata de functiile Easy700, la Easy800 si MFD-Titan se ofera suplimentar si module aritmetice, regulator PID, scalarea valorilor si multe altele. Prin procedeul Plug&Work afisorul MFD-80 se poate conecta imediat la Easy prin intermediul modulului de comunicare MFD-CP4. Modulul MFD-CP4 este echipat cu un cablu de legatura cu posibilitate de prelungire.
  Avantajul oferit de procedeul Plug&Work: consta in faptul ca nu este nevoie de un software sau de un driver pentru conectare. Cablarea intrarilor/ iesirilor se face la releul Easy.

  Aceste trei tipuri de extensii se pot plasa direct langa aparatul de baza cu care se conecteaza prin interfata Easy-Link. Alternativ, se poate realiza o conectare la distanta prin
modulul de cuplare EASY200-EASY si cu ajutorul unui cablu bifilar de pana la 30m lungime. Astfel, se pot realiza foarte simplu montaje alaturate sau la distanta. Cand nu este necesar mai mult, prin extensia EASY202-RE se pot adauga 2 iesiri pe releu.
  Pentru activitati simple, o conexiune prin magistrala de camp este foarte eficienta, de exemplu, in cazul proceselor de productie. Un exemplu de magistrala este Actuator-Sensor-Interace, pe scurt AS-i, care alimenteaza simultan 31 de participanti cu pana la 248 de informatii binare. AS-i reprezinta conexiunea la magistrala optima pentru constructorii de masini-unelte intrucat datele de intrare si de iesire sunt transferate cu un timp de reactie
deosebit de redus, de numai 5 ms. Prin intermediul modulului de comunicatie EASY205-ASI, conectarea la aceasta magistrala este deosebit de simpla. Modulul de comunicatie poate fi conectat centralizat prin Easy-Link la toate aparatele de baza Easy cu posibilitate de extensie, deci la seriile Easy700 si Easy800, cat si la MFD-Titan. Cablul AS-i bifiliar se conecteaza simplu. Transferul de date pe magistrala este coordonat de un Master AS-i de rang superior.
  Pentru sarcinile complexe de automatizare, in cadrul carora utilizatorul transfera cantitati mai mari de date, de exemplu mai multe valori analogice, valori de referinta, stari ale contorului sau parametri de timp, se utilizeaza magistrale de camp mai performante, precum PRPOFIBUS-DP. Pe acestea se pot transfera pana la 20 de bytes per participant la retea la fiecare ciclu de magis trala. Pot fi conectati maxim 126 de participanti la retea pe o distanta de pana la 1200 metri. Conexiunea la aceasta magistrala se face prin EASY204-DP. Releele de control Easy devin astfel mai flexibile si mai performante deoarece serii complete de parametri Easy pot fi citite sau modificate prin aceasta conexiune.



luni, 28 ianuarie 2013

Sistemele GSM si sanatatea


                                           Sistemele GSM si sanatatea

Ce este sistemul GSM?

Este sistemul de telefonie mobila celulara din Europa siAsia GSM (Global System for Mobile Communications) - 0,9 si 1,8 GHz, similar este sistemul UMTS (Universal Mobile Telecommunication System) -1,9 GHz din America


    Cum functioneaza telefonia celulara
  Pe langa faptul ca telefonul mobil dispune in prezent de o multitudine de functii cum ar fi: stocarea in memorie a diferitelor informatii (nume si date de contact, imagini, fisiere multimedia), sisteme de operare, camera foto, PDA, GPS, este in esenta lui, o statie radio care poate comunica cu statia de baza din apropiere.
  In timpul unei convorbiri reteaua comunica cu telefonul alocandu-i doua frecvente pentru realizarea aceastei convorbiri, una pentru receptie si una pentru emisie.
  Puterea de emisie a telefonului este mica 0,6 - 3 W, astfel transmisiile telefonului cat si ale statiei de baza din celula respectiva nu ajung foarte departe in celulele apropiate.
Statiile de baza sunt dispuse pe arii relativ mici, formand o structura celulara, de preferinta hexagonala care acopera o suprafata de cativa zeci de km2 . Fiecarui operator de telefonie mobila i se aloca cateva sute de frecvente, care pot fi refolosite in celelalte celule, astfel numarul de convorbiri simultane poate fi practic mult mai mare, folosind doar acest numar limitat de frecvente.
  Tot pentru a mari numarul de convorbiri simultane se folosesc diferite alte tehnici: trecerea de la telefonia analogica la cea digitala, adica, telefoanele digitale convertesc vocea intr-o informatie binara (cifre de 1 si 0), dupa care o comprima. Aceasta comprimare permite ca
intre trei si zece apeluri telefonice digitale sa ocupe spatiul unui singur apel analogic.
  De asemenea, in sistemele de telefonie mobila, esista urmatoarele tehnici de marire a numarului de convorbiri pe un singur canal:
- Acces multiplu prin diviziunea frecventei - Frequency division multiple access (FDMA);
- Acces multiplu prin diviziunea timpului - Time division multiple access (TDMA) ;
- Acces multiplu prin diviziunea codului - Code division multiple access (CDMA).
  Daca faceti multe calatorii, veti dori probabil sa gasiti telefoane care ofera dual band, dual mode, sau chiar trimode. O versiune populara a tipului de telefon tri-mode, pentru oamenii care calatoresc foarte mult in afara tarii, are un serviciu GSM in banda de 900 MHz pentru Europa
si Asia si in cea de 1900 MHz pentru Statele Unite, pe langa serviciul analogic.
Expunerea utilizatorului in cazul folosirii telefonului, in cazul puterii maxime de emisie de 1W la 1800 MHz si 2W la 900 MHz la 2cm fata de antena de emisie este:
E ~ 200-400 V/m
B ~ 1 mT
DP ~ 200 W/m2
  Expunerea datorate statiilor de telefonie celulara, de exemplu, cu urmatoarele date: turn de 10 m inaltime, putere in antena 60 W, expunerea la sol la 50 m de la baza turnului:
E ~ 5 V/m
B ~ 0,02 mT
DP ~ 0,1 W/m2
  Dupa cum se observa, valorile marimilor de camp sunt cu cca 2 ordine de marime mai mici decat in cazul telefonului mobil plasat la urechea utilizatorului; expunerea populatiei este foarte redusa, dar in vecinatatea antenei expunerea este mult mai mare.
" Alte campuri electromagnetice din domeniul radiofrecventelor:
Transmisii radio si TV :
- emisie radio de medie frecventa (535 … 1605) kHz
- emisie radio de inalta frecventa (88 … 108) MHz
- emisie TV in sistemul VHF (58 … 216) MHz si UHF
(470 - 890) MHz
Telefonia mobila (0.9 - 2) GHz
Sisteme de detectie radar: (1 … 10) GHz
Sisteme de comunicatie prin satelit: (3 … 300) GHz
Utilizarea microundelor pentru incalzire: 2,45 GHz
" Alte surse de unde electromagnetice si valorile inductiei magnetice
- Mediul clinic (RMN - rezonanta magnetica nucleara) -
0.5-2T
- Aparate electrice de uz general 0.01-2T
- Diferite alte medii industriale.
" Interactiunea campului electromagnetic cu corpul uman si efectele sale.
Aceste radio frecvente, prezentate mai sus, sunt non-ionizante si efectele lor biologice sunt fundamental diferite fata de cele ionizante, produse, de exemplu de generatoarele de radiatii (raze) X, care au capacitatea de a rupe lagaturi chimice din celule.
  Campuri magnetostatice pot sa apara in mediul de viata avand ca sursa campul magnetic terestru (inductii de cca. 50 mT), magnetii permanenti si electromagnetii de tipul infasurarilor de excitatie ale masinilor electrice (inductii de max. 10 mT in imediata vecinatate a acestora), tehnologiile bazate pe procese electrolitice (inductii maxime de 20- 30 mT in industria aluminiului), imagistica prin RMN (expune organismul la max 2T). Fenomenul electromagnetic
posibil este inductia electromagnetica prin miscarea organismului in campul magnetostatic, in urma caruia in corp se induce camp electric; mediile biologice fiind relativ bune conductoare rezulta curenti care pot influenta fenomenele electrofiziologice, cel mai direct efect fiind de
tipul stimularii electrice a tesuturilor excitabile. Densitatea de curent de 10 mA/m2 este considerata la limita perceptiei prin provocarea unor efecte de stimulare electrica sesizabile. Pentru organismul uman, cu conductivitate electrica de cca. 1 S/m, la viteza de mers-alergare de cca. 1-5 m/s este nevoie de inductii magnetice de cel putin (10
- 100) mT pentru a se produce efectele descrise.
  Astfel de limite sunt atinse si eventual depasite numai in mediile industriale in care intervin procesele electrolitice, halele care gazduiesc cuvele de electroliza a aluminiului fiind un mediu recunoscut pentru aceste conditii. Inductiile folosite in tehnica de imagistica RMN nu prezinta pericol in acest sens deoarece in timpul testului corpul pacientului nu se misca, iar personalul medical se afla intro zona cranata.
Actiunea campurilor electrice si magnetice variabile, la nivelul unui tesut, datorita proprietatilor conductoare bune ale mediului extracelular si prezentei membranelor izolante, curentii indusi se inchid preponderent in jurul celulelor.
  De asemenea apare efectul termic datorat absorbtiei de energie de catre tesuturile anatomice, care depinde de nivelul de expunere, proprietatile mediului, adancimea de
patrundere a campului electromagnetic (1-2cm in cazul frecventelor microundelor)
   " Valori limita admise
Organizatii internationale preocupate de standardizarea in domeniu sunt:
IEEE - International Institute for Electric and Electronic Engineering
IEC - International Electrotechnical Commission
ICNIRP - International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection
Conform acestor organizatii valorile maxime acceptate, pentru expuneri ocazionale, sunt:
- Campuri statice pana la B=2T
- Camp electromagnetic de frecventa industriala pana la B=1.6mT
- Microunde in comunicatii telefonice DP=1.2mW/cm2 = 12W/m2!
Valorile acceptate pentru expuneri de lunga durata sunt mai mici.
" Masuri de preventie
Marirea distantei fata de sursa
- atat E cat si B scad rapid cu cresterea distantei fata de sursa (scad cu patratul distantei)
- pentru telefoane mobile se recomanda folosirea dispozitivelor de tip handsfree Ecranarea (folosirea carcaselor, etc).
  " Concluzie.
  Campul electromagnetic, in special campul emis de antena telefonului mobil, are efecte asupra corpului uman. Inca nu s-a dovedit stiintific ca aceste efecte ar fi nocive (exceptie: interferente cu stimulatoarele cardiace, sistemele de navigatie ale avioanelor, …), totusi, aplicati masurile de prevenire.

miercuri, 9 ianuarie 2013

Ceramica vs. plastic în aparatajul electric modern


Ceramica vs. plastic în aparatajul electric modern

    Ideea acestui articol mi-a venit în urma unei discutii surprinse într-un hypermarket, în care un
cumparator îsi exprima dezamagirea ca nu a gasit decât prize cu corpul din material plastic si nu din ceramica.
    Compania Schneider Electric, prin biroul sau din România, a sustinut în acest sens o campanie de
informare a cumparatorilor, campanie din pacate prea putin raspândita sau mediatizata.
    Compania franceza a aratat ca aparatajul electric cu corp ceramic este o solutie învechita, specifica
anilor ’60 (si chiar mai devreme, as putea spune), când tehnologia si know-how-ul prelucrarii maselor plastice nu erau atât de avansate ca în prezent si nici profitabile.
    Odata cu dezvoltarea industriei chimice, în ultimii 20 de ani s-a trecut masiv la producerea aparatajului
electric modern, ce utilizeaza materiale plastice cu proprietati ignifuge, rezistente la foc si temperaturi înalte. În
prezent toti marii producatori folosesc aceste materiale în producerea componentelor de serie.
    Piata româneasca, asa cum a subliniat si studiul companiei mai sus amintite, nu este o piata matura din
punct de vedere al calitatii si standardelor de lucru folosite, neridicându-se la pretentiile si cerintele standardelor din statele membre UE. Practic, în acest moment se pot gasi si folosi în executie în România atât aparataj modern, fabricat din materiale plastice de cea mai buna calitate, usoare, flexibile, ergonomice, cât si mai vechile echipamente masive, grele, ce ridica probleme în manevrare, montare, prelucrare sau reparatie.
    Paradoxal însa, echipamentele vechi, ceramice, au mai multa trecere în rândul cumparatorilor de la noi,
fiind considerate mai avansate si mai bune uneori decât cele noi. Acest fapt se datoreaza atât lipsei de informare din partea cumparatorilor, cât si anumitor elemente specifice tarii noastre: puterea de cumparare scazuta, ce determina cumparatorul sa încline balanta achizitiei în favoarea unor echipamente mai slabe calitativ, dar si ideea preconceputa ca „înainte” se producea echipament superior celui de astazi – în special sovietic. În acest ultim caz cumparatorul (si aici ma refer în special la românul „priceput la toate” dar afon în cele tehnice) ignora în mod voit faptul ca în prezent complexitatea multor echipamente electrice si electronice o depaseste de departe pe cea a celor folosite acum 50 de ani, neexistând practic termeni de comparatie între duratele normate de viata a diverselor echipamente de atunci si de acum.
În plus, asa cum probabil ati întâlnit deseori si dvs. în practica, problemele de supraîncalzire si topire a
prizei invocate de catre clienti nu au nici o legatura cu corpul ceramic sau de plastic al acesteia, ci se datoreaza în exclusivitate celor 3 factori periculosi, cauzatori de incendii: contactele imperfecte, supraîncarcarea circuitului si dimensionarea incorecta a elementelor de protectie – sigurante fuzibile sau automate. La temperaturi excesive cele 2 materiale, ceramica si plastic, se comporta complet diferit: în timp ce plasticul se topeste si arde mocnit cu degajare de caldura si fum, permitând identificarea vizuala, olfactiva si tactila a componentei defecte, ceramica (în special cea de proasta calitate) poate crapa, distrugând corpul echipamentului electric si marind riscul unui scurt-circuit – situatie întâlnita la prizele turcesti.
Desi studiul Schneider Electric nominaliza ca aparataj electric doar întrerupatoare si prize, nu pot sa nu
reamintesc ca echipamente ce foloseau exclusiv ceramica si panourile electrice sau sigurantele fuzibile, precum si fasungurile. Voi extinde putin dificultatile enumerate de firma mai sus amintita, pentru a include în comparatiile urmatoare atât echipamentele cât si problemele omise de respectivul studiu.
   A. În cazul prizelor:
  - ceramica fiind casanta, rata de defectare prin spargere a prizelor în momentul
montarii/demontarii este mult mai mare decât în cazul celor din plastic; practic pentru cele plastice
probabilitatea de spargere în aceste momente este aproape nula;
  - în momentul strângerii suruburilor de prindere în doza, un cuplu de forta prea mare poate sparge
corpul prizei în doua; dar în acelasi timp, strângerea insuficienta a acestor suruburi duce la o fixare
necorespunzatoare în doza, priza iesind din perete la primul soc;
  - la prizele turcesti (de altfel singurii producatori de pe piata autohtona ce comercializeaza masiv
aparataj electric ceramic – si aici pot fi enumerati El-Bi, Viko, „germanii” de la Merve, etc.) lamelele prizelor
duble nu sunt fixate în corpul ceramic, iesind din lacasul lor foarte usor si prezentând pericol de electrocutare,
scurt-circuit, chiar incendiu; aceasta instabilitate face ca montarea unei prize sub tensiune sa fie aproape
imposibila (de ce sa nu recunoastem, fiecare dintre noi a fost nevoit macar o data ca din diferite motive sa
opereze sub tensiune);
  - deoarece ceramica este casanta, nici contactul de protectie al prizelor schuko nu este nituit cum
trebuie de corpul prizei, de multe ori acesta „jucând”, miscându-se liber;
  - ceramica nefiind flexibila, ca plasticul, nu se poate forta intrarea corpului prizei în doze mici,
îndeosebi cele metalice, vechi.
   B. La întrerupatoare, la fel ca la prize, proprietatile casante ale ceramicii fac din acest echipament unul
fragil, dificil de instalat. Acestea se sparg la strângerea suruburilor de fixare sau „beneficiaza” de contact
imperfect datorita proastei nituiri/fixari a contactelor de prindere a firului. În prezent, unele dintre
întrerupatoarele turcesti folosesc un material plastic casant, de proasta calitate, ce imita foarte bine ceramica,
pentru inducerea în eroare a cumparatorilor obisnuiti cu aceasta.
   C. Panourile electrice ceramice, din placi masive de marmura, se gasesc îndeosebi în blocurile
construite în perioada 1960-1975 sau imobilele vechi renovate imediat dupa cutremurul din 1977 (cazul
blocurilor mamut din centrul Capitalei de pe Balcescu, Magheru, Câmpineanu, Conta, etc.).
  - sunt caracterizate prin masivitate si greutate mare, majoritatea necesitând 2-3 persoane în cazul
demontarii/interventiei; grosimea acestora este de circa 2-2,5 cm, iar suprafata variaza de la un sfert de metru patrat pâna la 4-5 mp;
  - interventie foarte dificila în spatele panoului; acces foarte prost la fire si legaturi;
  - la demontare/montare pot aparea accidente datorita spatiului îngust unde sunt amplasate, dar si
greutatii de zeci de kg – în timp apare pericolul unor afectiuni lombare;
  - casante – gaurirea lor în vederea montarii unor echipamente suplimentare este o operatiune riscanta;
  - sunt echipate cu corpuri ceramice de sigurante, ceea ce sporeste considerabil greutatea
panoului; înlocuirea acestora presupune demontarea întregului panou;
  - legaturile se fac prin intermediul unor suruburi si piulite ce deseori creeaza contact imperfect;
aceste contacte sunt protejate de niste capacele de plastic ce deseori se pierd, aparând pericolul unor accidente mortale în cazul interventiei asupra unui panou sub tensiune;
  - inelele ceramice ce izoleaza si protejeaza corpul soclurilor sigurantelor fuzibile se sparg foarte
usor la strângerea cu mâna sau daca sunt scapate pe jos, multe fiind cazurile în care, chiar si la panouri electrice metalice acestea lipsesc cu desavârsire din aceste motive.
   D. Sigurantele fuzibile ceramice au fost înlocuite în cea mai mare parte cu sigurante automate
modulare. În acest fel s-a redus semnificativ gabaritul panourilor electrice, s-a standardizat un anumit mod de
lucru, repunerea sub tensiune a circuitului deconectat se face mult mai rapid, circuitul defect se poate identifica acum si vizual („clapeta cazuta”), s-a eliminat interventia empirica cu lite si alte improvizatii cauzatoare de accidente/incidente cu care românul era obisnuit – ca urmare calibrarea protectiei pe un anumit circuit este mult mai riguroasa, mai precisa. il
   E. La fasungurile ceramice pot aparea probleme cauzate de:
  - corpul ceramic casant – daca s-a scapat fasungul pe jos e numai bun de aruncat;
  - contacte electrice prost nituite/fixate de corpul fasungului – rezulta contacte imperfecte, ce
scurteaza sensibil durata de viata a becului, cât si carbonizarea firelor;
  - inelul metalic în care se înfileteaza becul si care se desprinde foarte usor, fasungul fiind astfel
compromis definitiv.
  Exceptie fac duliile pentru becuri speciale, îndeosebi cele cu halogenuri, unde modul de constructie al
corpului de iluminat faciliteaza aparitia unor temperaturi foarte mari. În prezent aceste dulii se fabrica tot din
ceramica, dar compozitia si calitatea acesteia difera de cea folosita la fasungurile E14 si E27. Punctul slab la
aceste dulii îl reprezinta contactele metalice, acestea dilatându-se sub influenta caldurii excesive din corpurile
de iluminat cu ventilatie deficitara.
La prima vedere concluzia ar fi sa folositi întotdeauna echipament electric de calitate, de la producatori
de marca. Este mai scump, dar merita, chiar daca, de exemplu, un întrerupator turcesc achizitionat cu 1,2 lei din Tricor-Doraly pare mai tentant decât unul „de firma”, de 7-12 lei.
  Pe de alta parte nu trebuie uitate nici realitatile pietei românesti. Majoritatea echipamentelor sunt
învechite, multe de 20-50 de ani, iar clientul doreste în 95% din cazuri repararea lor în detrimentul înlocuirii
complete. Motivul îl constituie atât bugetul scazut, cât si o anumita latenta, o inertie decizionala uneori greu de
înteles, chiar daca uneori, paradoxal, reparatia costa mai mult decât înlocuirea.
  Nu în ultimul rând, o importanta deosebita o are si lipsa de informare a publicului român. Câti dintre
clientii dvs. stiu, de exemplu, sa recunoasca un disjunctor original de unul falsificat? Sau câti habar nu au avut
ca gama Multi9 de la Merlin Gerin este cea mai piratata gama de aparataj modular de protectie, personal
întâlnind clienti care credeau ca originalele sunt la fel de proaste ca si falsurile doar pentru ca ambele aveau pe ele banda portocalie cu Multi9!?
  În aceste conditii, diferenta ramâne sa fie facuta de dvs., electricienii ce decideti sau ajutati la luarea unei
decizii în privinta achizitionarii sau înlocuirii unui anume tip de echipament.
În lipsa unei mediatizari din partea firmelor producatoare de aparataj electric modern, dvs., în prima linie
a instalarii echipamentelor electrice va revine sarcina de a va instrui clientii, partenerii de afaceri si, nu în
ultimul rând, de a va informa si perfectiona cunostintele despre ultimele tendinte în domeniul electric.

INSTALATII ELECTRICE APARENTE

INSTALATII ELECTRICE APARENTE

    O solutie simpla, rapida, discreta si cu aspect estetic deosebit atat pentru distributia apa- renta a
circuitelor electrice cat si pentru montarea aparatajului (intrerupatoare, prize) o constituie folosirea baghetelor, plintelor sau jgheburilor din PVC. Diferenta dintre baghete, plinte si jghea-buri consta in dimensiunule acestora si a pozitiei de montaj pe perete (ex: plinta se foloseste de regula pe trasee la baza peretelui).
    In comert se gaseste o gama variata din punct de vedere al modelelor, tipodimensiunilor, culorilor,
calitatii de astfel de plinte produse de diverse firme, dar majoritatea dintre ele sunt doar pentru distributia
aparenta a circuitelor sau mascarea cablurilor. Putine firme, cum ar fi GEWISS (Italia) sau LEGRAND (Franta), produc si accesoriile necesare imbinarii sau schimbarii de direc-tie ale plintelor (unghiuri interioare, exterioare sau plane, derivatii, capace terminale, agrafe pen-tru mascarea rosturilor pe capac sau pentru innadire, garnituri de izolare fata de perete, profile de egalizare pentru mascarea imperfectiunilor de montaj la contactul dintre plinta si pardoseala) pre-cum si accesoriile (suporti, doze) pentru integrarea aparatelor. Se mai produc de asemenea: doze de derivatie aparente care permit devierea spre patru directii, accesorii speciale pentru cablarea structurata (VDI = voce, date, imagini) care se utilizeaza la interiorul profilelor pentru completarea unghiurilor, asigurand raza corecta de curbura a cablurilor.
    Gama completa de accesorii permite atat extinderea, completarea sau transformarea unei instalatii
electrice interioare existente, cat si realizarea unei instalatii noi intr-un timp scurt si in conditii de siguranta,
satisfacand toate cerintele actuale sau de viitor.
    Dintre principalele caracteristici ale plintelor de buna calitate enumeram:
  - flexibilitate, elasticitate (chiar si la temperaturi scazute nu devin casante sau rigide);
  - sunt ignifuge (nu se aprind, nu ard, nu permit propagarea focului.Se pot monta direct pe lemn, clasa de
combustibilitate fiind C2 (CA2b) - dificil inflamabil conform „Normativ de sigu-ranta la foc a constructiilor”
indicativ P.118/1999);
  - rezista la coroziune si uzura, in conditii normale de utilizare;
  - sunt rezistente la solicitari mecanice, electrice si termice precum si la agenti chimici;
  - au o comportare buna in timp, ceea ce conduce la cresterea sigurantei in exploatare;
  - durata de viata estimata este de 20 ani fara masuri speciale de intretinere (cu conditia res-pectarii
prescriptiilor de transport, depozitare, manipulare si instalare specificate de producator);
- nu contin elemente cancerigene, substante radioactive, deseuri toxice sau alte substante daunatoare sanatatii
oamenilor sau integritatii mediului inconjurator;
- izolatia hidrofuga este asigurata printr-o protectie eficienta la patrunderea apei (IP.40);
- capacele clipseaza perfect si ferm pe toata lungimea plintei;
- au rezistenta de izolatie (dielectrica) de peste 5 megaohmi;
- permit separarea totala a curentilor, chiar si in cazul prezentei perturbatiilor de natura
electromagnetica.
  Pentru a asigura un montaj mai usor si mai rapid, au fost create modele noi de plinta cu calitati
superioare cum ar fi:
  - plinte cu membrane elastice integrate in profile. Aceste membrane retin cablurile sau con-ductoarele la
interiorul profilelor pana la fixarea capacului, eliminand necesitatea adaugarii de a-grafe, iar fixarea capacului
se face rapid;
  - jgheaburi compartimentabile cu capac flexibil. Capacul flexibil usureaza si reduce timpul instalarii,
eliminand necesitatea taierii capacelor in dreptul unghiurilor incaperii (la schimbarea directiei). Cu capacul
flexibil se pot acoperi chiar si unghiuri succesive, adaptarea la traseu fiind parfecta chiar si in cazul
configuratiilor complicate.
  Ambele variante duc la economisirea orelor de manopera si la cresterea profitabilitatii.
  Dimensiuni ale plintelor (jgheaburilor, baghetelor):
 - sectiuni: de la 10x10mm pana la 200x80mm sau 220x65mm;
 - lungimi: 2,00m, 2,10m, 3,00m.
Jgheaburile (plintele) pot fi:
 - necompartimentate (monovolum), asigurand un spatiu maxim pentru cabluri si aparataj;
 - compartimentate (din fabricatie) sau compartimentabile (folosind pereti despartitori) pen-tru separarea
totala intre cablurile de joasa tensiune (220V) si cele de curenti slabi (telefonie, fax, informatica, audio-video,
alarma, semnalizare, comenzi). Cele compartimentabile creaza o multi-tudine de posibilitati de pozare a
cablurilor, putandu-se intervenii la oricare din circuite in depli-na siguranta fara a le deranja pe celelalte.
Fixarea corpului plintei pe pereti se face prin metode traditionale (dibluri si suruburi, bol-turi
impuscate) functie de natura elementelor de constructie si este usurata prin faptul ca profilul este gata perforat
(la unele tipuri, chiar la doua cote diferite). Mai exista varianta fixarii prin lipi-re cu un adeziv special produs
tot de fabricantul plintelor (se fixeaza bine si cu silicon, dar plinte-le devin casante – la demontare crapa).
In suportii (cadrele) de aparataj se pot monta orice fel de aparataj, cum ar fi intrerupatoa-re,
comutatoare, prize de curent cu sau fara impamantare, prize de TV, prize de telefon, prize in-formatice (de
retea VDI = voce, date, imagini), cu conditia obligatorie ca acestea sa fie produse de acelasi fabricant.Deci
suportii produsi de un fabricant nu sunt compatibili cu aparatajul produs de alt fabricant.
Pentru asigurarea alimentarii la nivelul pardoselii a fiecarui post de lucru ce se afla am-plasat spre
mijlocul incaperii (la distanta fata de pereti) se pot utiliza doze de pardoseala. Acestea pot fi echipate cu pana la 20 module de aparate diverse.
  O alta varianta pentru alimentarea posturilor de lucru amplasate in aceeasi situatie este folosirea
minicoloanelor (alimentate din pardoseala) sau a coloanelor (alimentate din plafon si/sau din pardoseala), care se echipeaza cu aparate pe 2 sau pe 4 laturi. Ele permit distributia pe verticala a circuitelor de joasa tensiune si curenti slabi, in compartimente separate pana la postul de lucru. Inaltimea minicoloanelor este de 0,70m, iar a coloanelor este de 2,70m sau 3,90m.
  Mai exista si varianta coloanelor mobile cu racordare pe la partea superioara, din plafon fals (h. max. =
3m) prin intermediul unui burduf elastic. Baza coloanei fiind mobila permite de-plasarea acesteia pe o raza de
2m fata de punctul de racordare, astfel incat distributia sa fie adusa cat mai aproape de punctul de lucru.
  Dozele de pardoseala, minicoloanele si coloanele (atat cele fixe cat si cele mobile) sunt indicate a se
utiliza in birouri, spatii comerciale, scoli, laboratoare, ateliere.
  In vederea protejarii cablurilor telefonice sau informatice in zonele circulabile precum si pentru
alimentarea coloanelor sau minicoloanelor sunt recomandate profilele pentru pardoseala, confectionate din
PVC de culoare gri, avand 2, 3 sau 4 compartimente. Dimensiuni: 41x10mm, 75x18mm si respectiv
92x20mm; lungime 2m. Si pentru aceste plinte se gasesc diverse accesorii cum ar fi: capace pentru capete,
imbinari de capace, unghiuri plane, piese de racord intre aceasta si plinta de perete, doze de derivatie pentru
repartitie in 4 directii prevazute cu separatoare pentru circuite.
  Pentru a completa gama si asa foarte variata de jgheaburi, au mai fost concepute si reali-zate jgheaburi din
aluminiu avand proprietati excelente de ecranare si legare la pamant. Sunt ideale pentru instalatiile VDI. Se pot monta la fel de rapid ca si celelalte jgheaburi, existand si la acestea toata gama completa de accesorii necesare montajului (unghiuri interioare, exterioare, plane gata configurate, capace multiple, pereti despartitori amovibili, derivatii, agrafe, piese de legare la pamant, suporti pentru aparataj). Dimensiuni: de la 50x105mm pana la 65x195mm.
  

Un mod mai sigur

Un mod mai sigur

Alarmele sunt unele dintre lucrurile de care incepem sa fim cat mai dependenti.Ele la randul lor sunt din ce in ce mai sigure si mai performante.
   Cine s-ar fi gandit ca plecand de acasa in urma ramane o intrega industrie care asigura locuinta de toate problemele care ar putea aparea (efractie, foc, umiditate, gaz, etc.) si mai mult sa-ti comunice permanent tot ce se intampla in casa, pe tf.mobil.
   Sunt un tehnician care ma lovesc mai mereu de prob.asta si sincer chiar va pot spune ca aceste alarme, daca intr-adevar sunt montate, programate si folosite corespunzator chiar isi fac treaba si mai mult decat
atat te scapa de mult stres si multe probleme. Sunt foarte multe modele de centrale de alarma cum ar fi DCS,
PARADOX, PENTA, CERBER, BENTEL,…etc, iar fiecare dintre ele sunt concepute si gandite diferit cu alt tip de programare, dar au acelasi scop.
   Unii folosesc minicentrale care sunt cu zone dedicate si la care se programeaza doar timpul de intrare-iesire
care se face cu o cheie speciala.Aceste centrale sunt f.simple dar in occident se folosesc f.mult.
   Eu insa, optez pe o centrala care sa o programez cum vreau eu si care sa-mi ofere incredere ca face ce si
cum ma intereseaza. Va asigur ca o centrala poate face multe lucruri la care nici nu ne gandim.
   Cu ajutorul tehnologiei avansate, omul devine din ce in ce mai comod si o foloseste ca sa-i usureze
viata.Spre ex :cu ajutorul unei telecomenzi el poate aprinde lumina, deschide usi sau porni alarma (in cazuri
extreme) , sau cu ajutorul unei camere video vizor el sta la tv iar daca suna cineva la usa cu o apasare de buton pe telecomanda vede cine e la usa fara sa se deplaseze.
   Ar fi foarte multe metode cu care sa usuram viata de zi cu zi folosind aceste noi tehnologii.
   Ca specialist in domeniul acesta va recomand cateva sfaturi de care poate o sa aveti nevoie in momentul in
care doriti sa montati un sistem de alarma.
Tinand cont de faptul ca majoritatea sistemelor de efractie au acelasi principiu de functionare voi incerca sa descriu la general cam ce este mai important de facut.
     Sfaturi pentru instalare :
   Primul pas ar fi desenarea unei schite sumare a cladirii pe care includeti toti senzorii, modulele de expansiune, tastaturile si alte module necesare.
   Plasarea centralei se face intr-o zona uscata, zona in care pot fi trase cu usurinta tensiunea de alimentare si linia telefonica.Inainte de a fixa cutia de perete trebuie montati cei 4 sau 5 suporti pe placa de baza.Acestia se monteaza prin spatele cutiei.
   Dupa ce ati montat placa de circuit se introduc in cutie cablurile venite din sistem printr-unul din orificiile speciale prevazute pentru aceste lucruri.Se pregatesc cablurile pentru conexiuni.
   Efectuati toate legaturile inainte de a conecta tensiunea alternativa sau acumulatorul.
   Bateria este utilizata ca sursa de tensiune de rezerva in cazul caderii tensiunii de retea accidental si ca
rezerva de putere pentru cazurile cand puterea ceruta de centrala depaseste pe ceea a transformatorului care
alimenteaza centrala.
   In general bornele de conexiuni de pe placa centralei au urmatoarele functii :
   - alimentarea de la tansformatorul de curent alternativ (16-18V la 1,5A),
   - alimentarea auxiliara de la care se alimenteaza senzorii din tot sistemul (la unele sisteme se leaga si
alimentarea tastaturilor si expanderelor),
   - alimentarea sirenei care este la 12V si 1-3A,
   - iesiri programabile care sunt proiectate, ca atunci cand este activat terminalul, sa fie conectat la masa.Ele
suporta de obicei intre 300-400mA,
   - intrarile pentru zone unde fiecare detector din sistem trebuie conectat.Chiar daca se recomanda ca fiecare detector sa fie conectat la o zona, se pot totusi conecta mai multi detectori pe aceeiasi zona,
   - Intrarea si iesirea liniei telefonice.
   Centrala de alarma poate fi programata sa supervizeze cu bucla normal inchisa, capat de linie simplu si capat de linie dublu.Orice zona programata pe 24 ore trebuie conectata in modul capat de linie simplu.
    Sfaturi pentru programari :
Programarea este unul din cei mai importanti pasi in configurarea unui sistem de efractie.In functie de
programare centrala va functiona in parametri normali si va asigura o functionare dorita.
 La fiecare sistem exista 2 coduri principale (de baza) :
   1) codul de instalator, la care este indicat ca doar acel tehnician care a montat sistemul sa-l detina si sa-l
foloseasca fara a-l spune nimanui
   2) codul de utilizator care va fi al celui care detine amplasamentul si care armeaza si dezarmeaza sistemul de efractie (la fel trebuie sa-l stie fara sa-l spuna nimanui, nici chiar tehnicianului).
 Se pot programa mai multe coduri de utilizator cu care sa se poata arma si dezarma sistemul de diferite persoane, sau pentru partitii diferite.
De obicei cand sistemul are un defect el te avertizeaza pe tastatura cu un led aprins, chiar si acustic, iar la tastaturile cu led fiecare led are semnificatia defectului corespondent care il gasesti in manualul de instalre.
   Fiecare defect ar putea insemna urmatoarele :
   -baterie descarcata,
   -defect circuit sirena,
   -defect general de system,
   -pierdere a tensiunii de retea,
   -defect de linie telefonica,
   -defect de comunicare,
   -defect de zona,
   -violare de zone,
   -pierderea orei pe ceasul sistemului.
   Mentionez ca in momentul in care sistemul este armat nu se poate intra in programarea lui si nu se poate
schimba nici un parametru.
   Definirea zonelor se programeaza pentru ca centrala de efractie sa stie ce rol are fiecare zona in parte.De
exemplu poti programa fiecare zona ca fiind :
 -zona neutra, zona cu intarziere, zona instantanee, zona de interior, zona de foc de 24 de ore, zona de
efractie de 24 de ore, zona de gaz de 24 de ore, zona de panica de 24 de ore, ……..etc.
   Pe langa alegerea modului de lucru al zonelor, se pot programa si atribute ca :
 -alarma audibila sau silentioasa,
 -alarma continua sau pulsatorie,
 -zona activeaza sau nu clopotelul,
 -zona poate sau nu poate fi dezactivata manual,
 -zona poate sau nu poate fi armata fortat,
 -zona isi opreste sau nu declansarea alarmei dupa un numar de alarme,
 -zona are sau nu are intarziere de transmisie
   Toate zonele cu exceptia celor de 24 de ore si de foc au intarziere la iesire.
   De retinut ca orice centrala de efractie este programata din fabrica cu zone si atributuri initiale.
   Programarea comunicatorului se face in functie de conexiunea la care este legata.Sistemul poate avea
comunicare pe linie telefonica , GSM sau radio si este indicat ca sa aiba una de baza si una de rezerva.
Iata cateva sfaturi pentru a monta si programa un sistem de efractie si de la care sper sa aveti numai
rezultate bune.
  Din pacate interesul pentru un sistem de alarma apare doar dupa ce ni s-a spart locuinta noastra sau a
vecinilor nostri cu toate ca putem preveni dinainte facand o invetitie mult mai mica.
  La cei care aveti deja un sistem de alarma si nu aveti nici o comunicare va recomand sa va montati un
comunicator vocal pe linie telefonica care, in caz de alarma va suna si va avertizeaza ca este cineva in casa.Eu am si sunt foarte multumit de el.
 Sper ca acest articol sa va ajute in ceea ce lucrati sau veti lucra si sper ca urmatorul articol sa-l pot realiza
mult mai interesant si cu subiecte mult mai fierbinti pe domeniul acestei tehnologii care ne lasa in urma pe zi ce
trece si de care suntem din ce in ce mai dependenti.
Si nu uitati :      ‘’ PAZA BUNA TRECE PRIMEJDIA REA ‘’

-Cum sa economisim curentul electric

Cum sa economisim curentul electric

Prezentul articol cuprinde o selectie concentrata de solutii pentru economisirea curentului electric, acum in pragul iernii cand consumul de curent electric tinde sa creasca inevitabil prin marirea numarului de ore in care se utilizeaza iluminatul artificial si prin folosirea uneori a unor aparate pentru incalzire. Iata cateva propuneri:
   1) Inlocuiti, unde este posibil, becurile clasice cu becuri economice. Dar atentie: nu faceti economie si la pretul acestora cumparand becuri ieftine, deoarece acestea sunt de proasta calitate rezistand maxim 2-3 luni. In felul acesta costul becurilor va fi mai mare decat economia de curent electric.Deci folositi becuri economice de calitate, produse de firme cu renume, care rezista circa 3 ani. Alegerea becurilor economice se va face in functie de locul unde vor fi folosite, avand in vedere nu numai puterea becului, ci si nuanta de culoare emanata de acesta (galbena, albastruie etc). Deasemenea se va avea in vedere faptul ca aceste becuri nu pot fi actionate prin intermediul varia-toarelor de tensiune.
   2) Variatoarele de tensiune, pe langa sporirea confortului si crearea unei ambiante convenabile in functie de activitatea desfasurata spatiul respectiv prin reglarea uniforma a intensitatii luminoase, contribuie si la economisirea curentului electric. Variatoarele de tensiune va ajuta sa creati o ambianta calma, linistita prin reglarea intensitatii luminoase in ton cu atmosfera dorita. La alegerea variatoarelor avea in vedere in primul rand ca puterea maxima pe care o suporta acestea sa nu fie mai mica decat puterea totala (insumata) a becurilor pe care le vor actiona. Gama puterilor variatoarelor este cuprinsa intre 300-1000W. Deasemenea se va acorda o atentie deosebita in in care se doreste folosirea variatoarelor de tensiune pentru actionarea spoturilor alimentate prin transformatoare (12V). Transformatoarele pentru spoturi pot fi electronice sau feromagnetice. Cititi cu atentie prospectul variatorului pentru a vedea cu ce fel de transformator compatibil (sunt si variatoare care nu se preteaza la nici un fel de transformator!!!). O caracteristica generala a variatoarelor de tensiune este aceea ca sunt concepute pentru modularea intensitatii luminoase a becurilor clasice cu incandescenta sau a lampilor cu halogen alimentate la tensiunea de 230V. Se produc insa si variatoare pentru alte tipuri de lampi, cum ar fi:
- lampi cu halogen alimentate la 12V(FJT=foarte joasa tensiune) cu compensator sau cu transformator (conventional feromagnetic sau electronic);
- lampi (tuburi) fluorescente cu balast (feromagnetic sau electronic).
Dupa modul de comanda, variatoarele se fabrica in urmatoarele variante:
  - prin rotire. Aprinderea / stingerea luminii: la capat de cursa stanga. Reglarea intensitatii luminoase: maxim = rotire spre dreapta; minim = rotire spre stanga.
  - prin apasare. Aprinderea / stingerea luminii: apasare scurta a clapei. Reglarea intensitatii luminoase: apasare prelungita a clapei. Au o functionare silentioasa si pot fi comandate de la distanta prin butoane fara LED.
  - prin apasare (aprindere / stingere) si rotire (reglare intensitate luminoasa).
  - prin telecomanda in infrarosu sau pe unde radio si/sau local prin apasare. Pentru comanda in infrarosu se  poate utilize o telecomanda universala.
    Din punct de vedere al montajului, variatoarele de tensiune nu necesita scheme speciale, ele putand inlocui
intrerupatoarele existente cu conditia ca dozele in care se monteaza sa aibe adancimea corespunzatoare (multe necesitand doze cu adancimea de minim 4cm, dar sunt si modele care permit montajul in doze adanci de 3cm). Majoritatea variatoarelor se preteaza si la montajul dupa schema “cap de scara”, dand astfel posibilitatea actionarii sau reglarii iluminatului din doua puncte diferite. Nu se vor monta alaturat mai multe variatoare!
Recomandata ar fi folosirea de variatoare echipate cu sigurante fuzibile care asigura protectie termica la suprasarcina sau la un scurtcircuit produs in lampa, protejand astfel aparatul.
  3) Pentru un plus de confort se pot utiliza intrerupatoare automate cu senzor (detector) de miscare. Acestea vor comanda aprinderea automata a corpurilor de iluminat la detectia unei miscari, cu temporizarea perioadei de iluminare. Astfel se elimina si pierderile prin stingerea automata a luminii. Unghiul de detectie este de 180grade, iar distanta maxima de detectie este de 10m. Sunt prevazute cu doua potentiometre care permit reglarea temporizarii (cat sa stea lumina aprinsa de la incetarea ultimei miscari (interval cuprins in jurul valorilor de 5secunde minim si pana la 16minute maxim in functie de tip si firma) si a
sensibilitatii de actionare in functie de nivelul iluminarii din mediul ambiant. Ca si variatoarele de tensiune, aceste intrerupatoare cu senzor de miscare se pot monta in locul intrerupatoarelor obisnuite fara modificari in instalatie. Folosind intrerupatoare cu senzor de miscare lumina se va aprinde chiar la momentul potrivit, limitand astfel timpul de iluminat total in functie de necesitati.
   4) Foarte practice in programarea functionarii intre anumite intervale de timp a diverselor aparate electrice, inclusiv iluminat, sunt prizele programabile mecanice sau digitale. Pot fi folosi-te cu succes pentru functionarea sau nefunctionarea intre anumite ore dinainte stabilite a diverse aparate electrice cum ar fi: convectoare sau radiatoare pentru incalzire, centrale termice, aparate de aer conditionat, pompe de apa, compresoare de aer pentru acvarii, camere frigorifice fara termostat, aparate de radio sau TV, filtre de cafea, cuptoare cu microunde etc.
Din punct de vedere al programelor, prizele programabile pot fi:
  - zilnice, programul stabilit repetandu-se din 24 in 24 de ore.
  - saptamanale, programul stabilit individual pentru fiecare zi a saptamanii repetandu-se din 7 in 7 zile.
   Programarea se realizeaza simplu, prin taste la cele digitale sau prin manevrarea segmentelor (pinilor) de pe
circumferinta cadranului la cele mecanice (pin spre exterior = conectare; pin spre interior = neconectare). Timpul minim de functionare sau nefunctionare este de 1 minut la cele digitale sau de 12 – 15 minute la cele mecanice zilnice si 2 ore la cele mecanice saptamanale. Curentul maxim admis este de 16A. Sunt prevazute cu un comutator care permite selectarea modului de functionare (permanenta sau programata).
Iata doua exemple din care putem deduce ca folosind prize programabile obtinem si o economie de energie electrica:
  a) In cazul unei locuinte incalzita prin convectoare sau calorifere electrice vom alimenta fiecare aparat prin intermediul unei prize programabile. Programand fiecare priza la intervale orare diferite in functie de orele intre care ne desfasuram activitatile in fiecare incapere vom evita functionarea inutila si concomitenta a convectoarelor(caloriferelor), protejand astfel si intalatia electrica printr-o limitare a consumului.In cazul in care o perioada mai mare din zi(8 – 10 ore) nu locuieste nimeni in casa, vom programa prizele sa comande pornirea aparatelor de incalzit la o anumita ora, astfel incat la sosirea acasa sa gasim o temperatura confortabila (valabil si pentru centrale termice fara termostat programabil, facand astfel economie la gaze. Un
termostat programabil costa intre 150 – 250 RON, iar o priza programabila intre 20 – 40 RON).
  b) Daca avem de alimentat o firma luminoasa sau o vitrina vom scapa de grija cuplarii acesteia prin folosirea unei prize programabile si vom economisi curent electric datorita iluminarii firmei (vitrinei) numai intre orele programate (de seara pana dimineata si nu de sambata de la pranz pana luni dimineata).
   5) Pentru ultimul exemplu sau pentru alte aplicatii (iluminat exterior, alei, perimetru, intrari in cladiri, cladiri, „pitici” de gradina, lumini de veghe etc) in locul prizelor programabile se pot folosi intrerupatoare crepusculare. Acestea in general sunt compuse din doua componente: o fotocelula amplasata de regula in exterior care sesizeaza intensitatea luminoasa din raza sa de actiune si da comanda unui releu amplasat in interior (la tablou) care actioneaza iluminatul (aprindere seara, stingere dimineata).
  Distanta maxima dintre fotocelula si releu este de 50-100 metri. Pragul intensitatii luminoase la care se face comanda de cuplare/decuplare este reglabil. Aparatele sunt echipate cu un contact temporizat de actionare (intre 5 si 60 secunde, functie de tip si fabricant). Curentul maxim admis este de 5–10A (functie de tip), deci pentru o putere de maxim 1200W, respectiv 2200W.

-Incalzirea electrica in pardoseala– confort termic “pe viata”


            -Incalzirea electrica in pardoseala

       Incalzirea electrica in pardoseala ‘prinde’ tot mai mult teren pe piata din Romania. Desi privita
inca cu neincredere si considera uneori drept o solutie « de lux », cei care au avut ocazia sa
incerce ‘pe propria piele’ acest sistem modern de incalzire, apoi s-au documentat prin internet
sau la firme specializate precum Delphi Electric din Alba Iulia, nu mai au nici un dubiu ca pe
langa faptul ca ofera un confort ridicat, costurile de instalare si intretinere sunt chiar mai mici
dect la sisteme clasice. In plus 3 avantaje majore: fiabilitate, flexibilitate si durata de viata de 100 de ani.

1. Generalitati - avantajele incalzirii electrice in pardoseala.

Sa rezumam cateva din avantajele acestui sistem de incalzire :
    A. Confortul - este cu siguranta o senzatie unica sa simti podeaua sau gresia de sub picioare calda, cand afara e sub zero grade. Copiii se
joaca pe jos, stai descult si nu ai mereu grija papucilor de casa. Fiecare camera are termostatul ei, ce poate fi controlat independent,
chiar si la distanta, prin Internet !
   B. Uniformitate si economie – comparatia de mai jos este elocventa :
Sistemul traditional:
- in sistemul traditional cu radiatoare aerul cald urca vertical spre plafon, apoi racindu-se, coboara formand
curenti circulari ce ofera o incalzire neuniforma, si rezultand pierderi de caldura in partea superioara.
Sistemul de incalzire electric in pardoseala

- Sistemul de incalzire in pardoseala distribuie caldura uniform, de jos in sus, iar termostatele inteligente echilibreaza temperatura ambientala si cea a pardoselii, permitind reducerea temperaturii medii cu 1-2°C, fara a influenta nivelul de confort termic. Consumul de energie se reduce cu 10-20%

Dat fiind faptul ca circulatia aerului este usoara, miscarea particulelor de praf este redusa considerabil, sistemul fiind astfel foarte recomandat persoanlelor care sufera de astm sau de diverse alergii.
C. Design : Cu siguranta lipsa radiatoarelor va aduce un plus de estetica si functionalitate incaperilor. Comparativ cu sistemul “Hidro” de incalzire in pardoseala (prin serpentine cu apa), sistemul electric mai are urmatoarele avantaje :
D. Instalatie « pe viata »: Neavand elemente in miscare (pompe, apa) sau sa fie expus coroziunilor (precum caloriferele, centrala termica), durata de viata a cablurilor de incalzire este practic egala cu cea a cladirii (~100 ani). Nu ingheata si nu face zgomot.
E. Costuri de instalare si intretinere minime. Costul total as sistemului electric de incalzire in pardoseala poate fi cu pana la 50% mai redus fata de sistemul clasic cu radiatoare si centrala termica (!). Neavand elemente in miscare, intretinere practic nu exista.
F. Instalare rapida si flexibilitate : Instalarea pentru o casa de locuit sau apartament de 100 mp se face in 1-2 zile. Covorasele electrice sunt practic singura solutie de incalzire in pardoseala in renovari, unde ridicarea sapei cu 7-8 cm nu mai este posibila.

2. Descrierea generala a sistemului de incalzire electrica in pardoseala.

Componentele care stau la baza sistemului de incalzire in pardoseala sunt:
Cablul incalzitor, sau covorasul incalzitor , – se alge varianta optima in functie de aplicatie (vezi cap. 4 mai jos), banda de fixare, termostat digital programabil cu senzori de temperatura in pardoseala si ambient , cablu de alimentare si un disjuctor bipolar (16A) in tabloul general.
   Functionarea se bazeaza pe principiul clasic al degajarii controlate de caldura la trecerea curentului electric prin rezistenta cablului. Acesta este protejat printr-o manta metalica conectata la impamantare, si un invelis foarte rezistent din PVC sau silicon, si este atestat de forurile competente europene. In cazul unei intreruperi cauzate accidental (o gaura ‘cu ghinion’ in pardoseala), exista un kit de reparatie, inlocuinduse doar cativa centimetrii din cablu in zona afectata. Sistemul se alimenteaza cu 220V sau 380V din tabloul electric, si este controlat de un termostat electronic. Termostatul realizeaza un echilibru optim intre temperatura pardoselii si cea ambienta, reducand consumul de energie prin optimizarea timpilor de functionare a incalzirii si programarea diferentiata zi/noapte pentru fiecare zi a saptamanii. Sistemul de incalzire poate fi total (asigura intregul confort termic) sau sumpimentar (cand suplineste prin confortul pardoselii calde un sistem de incalzire
existent).

3. Cat consuma instalatia de incalzire electrica in pardoseala ?


Raspunsul este banal de simplu: Consumul = Pierderea de caldura a casei pentru mentinerea unui temperaturi dorite. Cu cat incaperea/casa are o izolatie termica mai buna, cu atat energia consumata este mai redusa. Randamentul instalatiei este practic de 100%, iar in cazul izolarii termice inferioare cu poliestiren si a unei sape de acumulare, se poate ajunge la un regim de functionare de 25~35% din timp. Considerand
pretul continu in crestere a gazului metan ca resursa limitata, solutia de incalzire electrica devine din ce in ce mai interesanta, mai ales considerand cheltuielile mult reduse de instalare si exploatare, plus avantajele deja enumerate.
4. Proiectare si dimensionare
   4.1 Incalzirea directa in sapa de beton

Se adreseaza constructiilor noi si acolo unde o izolatie a pardoselii + sapa suplimentara de 4-6cm este posibila, si se recomanda dupa caz o putere instalata de pana la 150W/m2. Se utilizeaza cablu incalzitor cu puteri intre 15 si 20W per metru liniar, asezat prin banda de fixare peste o plasa metalica de armare si un support izolant din polistiren extrudat de 2-4cm, conform diagramei de mai jos, peste care se toarna o
sapa subtire de beton (4- 6 cm) :Puterea radiata se calculeaza in functie de caldura ‘pierduta’ de incaperea respectiva, si poate fi de la 60W/m2 – in cazul incalzirii suplimentare, la 100-120W/mp in cazul incalzirii totale in case noi, cu izolatii moderne. In bai si locuinte clasice, trebuie considerata o putere de 150W/mp. Sistemul functionand in regim ON/OFF, o supradimensionare nu afecteaza consumul de energie electrica, doar timpii de activare.

   4.2 Acumularea caldurii in pardoseala
Este o solutie convenabila la parterul cladirilor, unde se poate turna o sapa cu grosimea de 7-15cm si exista posibilitatea unui contor electric bi-orar cu tarif preferentiat de nopate. In acest caz, sistemul poate acumula caldura in sapa in timpul noptii cand pretul electricitatii este redus, si o va degaja treptat in interior de-a lungul zilei, rezultand importante economii. Puterea instalata in aceasta situatie se situeaza intre 100~150W/mp.

   5 Alte aplicatii ale incalzirii prin cabluri electrice.
Trebuie mentionat ca pe langa incalzirea in pardoseala, cablurile prezentate mai sus au diverse alte aplicatii rezidentiale si industriale, unele inedite, cum ar fi :



• Protectia la inghet a cailor de access pietonal si auto, alei , rampe, garaje, scari si trepte exterioare
• Topirea ghetii si zapezii in parcari exterioare si pe acoperisuri
• Protectia jgheaburilor si burlanelor impotriva acumularii de zapada si gheata
• Protectia la inghet a terenurilor agricole, a terenurilor sportive , a serelor , a pardoselii incaperilor frigorifice
• Protectia conductelor si bazinelor exterioare impotriva inghetului.
• Incalzirea cladirilor inalte (sali, monumente, biserici)
• Incalzirea halelor industriale si a fermelor de animale