luni, 4 februarie 2013

Eficienta energetica


*Economia de energie, o necesitate !?


     Avand in vedere principiul: “energia nu se pierde si nu se castiga ci numai se transforma” nu ar trebui sa avem temeri in ceea ce priveste terminarea resurselor energetice. Cantitatea de energie existenta pe glob este aceeasi si se va conserva in continuare.
     Problema este ca inca nu stapanim foarte bine toate mijloacele tehnice de convertire a diferitelor forme de energie in altele si se petrec unele fenomene ireversibile, ca de exemplu exploatarea si consumarea rezervelor de combustibili fosili.
     Economisirea energiei, aflata sub orice forma de manifestare, se pare ca este imperativ necesara!

     Impactul ecologic al consumului de energie
Cresterea nivelului de trai nu poate avea loc fara o crestere corespunzatoare a consumului de energie. In urma cu aproximativ o suta de mii de ani s-a facut un salt important prin utilizarea controlata a focului.
     Energia solara , transpusa prin fotosinteza in lemn este prima sursa de energie pe care omul o transforma prin mijloace externe in formele de energie necesare lui, in primul rand in caldura. Lemnul devine primul combustibil care, printr-un proces chimic, combinarea carbonului cu oxigenul din aer, se transforma in energie termica .
     Disparitia treptata a padurilor si cresterea consumului casnic si industrial imping oamenii catre introducerea in circuitul energetic a combustibililor fosili: carbune, petrol si gaze care in raport cu lemnul, detin proprietatea specifica a unei concentratii mai mari de energie utila pe unitatea de volum.
Energia electrica se substituie din ce in ce mai mult altor forme de energie, datorita usurintei cu care este transportata la distanta si a posibilitatii de o transforma in alte forme de energie utila ca : energie mecanica, lumina, caldura, energie chimica. Aceasta a facut ca astazi, din totalul energiei consummate peste 30 la suta sa fie energie electrica.
Trecerea de la 2 kwh/zi, necesari pentru a asigura viata unui om intr-o societate primitiva la 270 kwh/zi cat cosuma un om intr-o societate industriala moderna, are ca efect emisia de substante poluante, in special bioxidul de carbon, fenomen care se afla in pragul de a scapa de sub control. Societatea umana, cel putin la nivel declarativ, se preocupa de acest aspect si propune masuri concrete.

     Alternative neconventionale
– energia solara; Soarele este o sursa de energie nepoluanta si practic inepuizabila, - la scara omenirii - estimandu-se o durata a existentei radiatiei sale de cel putin 4 bilioane de ani; Soarele emite in spatiu o cantitate mare de energie, din care Pamantul primeste anual circa 2,8x1021 kJ; are un potential energetic urias, astfel incat daca s-ar acoperi a mia parte din suprafata Pamantului cu captatori avand un randament de 5%, s-ar obtine anual circa 60 miliarde de MWh; este o sursa de energie dispersa, fapt ce permite utilizarea ei prin
conversie in alte forme de energie, direct la locul de consum, eliminandu-se astfel transportul la distanta;

     Romania dispune de un potential important de energie solara datorita amplasamentului geografic si conditiilor climatice favorabile. Zonele cu flux energetic solar important (1450 –
1600 kWh/m2 pe an), sunt: Dobrogea, Delta Dunarii si Litoralul Marii Negre. Zonele ce dispun de fluxuri energetice solare medii anuale cuprinse intre 1350 - 1450 kWh/m2 pe an sunt: Campia Romana, Campia de Vest, Banat si o parte din podisurile Transilvaniei si Moldovei.

   - energia eoliana si energia valurilor; reprezinta formarea si deplasarea unor mase importante de aer sau apa, datorate in final tot energiei solare inmagazinata in acestea. Pe plan mondial sunt deja realizate “campuri” de astfel de generatoare care in final produc energie electrica.
   – pompe de caldura, solutia care va avea un real succes in viitorul apropiat Reabilitarea termica a cladirilor, cladire inteligenta energetic.

    Ar fi o mare greseală dacă cineva ar crede că proiectarea unei clădiri cu consum redus de energie nu înseamnă decât să se conceapă imobilul ca si mai înainte, adăugând anvelopei un strat de izolatie termică. Si alte măsuri trebuie considerate :
  -orientarea încăperilor ;
  -forma clădirii ;
  -ferestrele si iluminarea naturală ;
  -ventilarea ratională si riscul de condens ;
  -modul de dispunere a straturilor de izolatie termică ;
  -utilizarea energiei solare ;
  -eficienta echipamentelor si instalatiilor de încălzire ; posibilitatea de reglare, contorizare si automatizare.

     Monitoare de energie în casele britanice
  Toate locuintele britanice vor fi dotate cu monitoare ale consumului de energie, pentru ca oricine să stie cât consumă si cum contribuie la atingerea tintei nationale de a reduce emisiile de dioxid de carbon cu 60 la sută fată de nivelul din 1990, până în 2050. Britanicii vor primi gratuit dispozitivul de monitorizare, dar vor fi obligati să îl aibă mereu în functiune, chiar si pentru a monitoriza energia irosită când echipamentele casnice se află în modul „stand by”. Monitorul va avea forma unui calculator solar de buzunar si va indica în fiecare clipă cât le consumă televizorul, computerul, becurile etc. BBC citează un expert care afirmă că, numai citind zilnic datele oferite din monitor, orice familie va face o economie de circa 7 la sută pe an, doar prin mici ajustări ale consumului, chiar fără să-si propună în mod special acest lucru.

     Aplicatii
Daca e sa enumeram doar cateva din realizarile in acest domeniu, cele mai interesante si deja puse in practica sunt:
  - Sistem eolian -solar - min 480 KWh/luna
  Sistemul este instalat pentru alimetarea unei pensiuni si a unei ferme cu energie electrica, utilizand energia generata de o turbina eoliana de 3,2KW si un set de panouri fotovoltaice cu o putere totala de 1,2KW. Sistemul furnizeaza o cantitate de energie electrica de aproximativ 16KWh/zi la o putere instantanee de 4500W. Sistemul alimenteaza toti consumatorii la 220V/50Hz, energia generata fiind suficienta pentru 3 case locuite in permanenta.
  – Instalatia se compune din: Turbina Whisper WHI500 -3000W /48V, Panouri solare USP150 - 150W/24V - 8 buc, Acumulatori - SB6/330A - 6V/330Ah - 16 buc, Invertor Xantrex - 4500W /48v, Regulator C40 - config solar.


    Concluzie
România este o Ńară bogată în resurse energetice sărace si scumpe:
  - Petrol si gaze naturale – rezerve pentru 15 ani; dependenŃa de importuri: petrol 54%, gaze 50% (azi), 75% (2015).
  - Cărbune – rezerve limitate, calitate scăzută; hidro si uraniu – scumpe ca investiŃii.
De aceea economisirea energie i, sub orice forma, este solutia cea mai la indemana la momentul actual si, evident, dezvoltarea solutiilor necnventionale prezentate.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu