miercuri, 9 ianuarie 2013

-Cum sa economisim curentul electric

Cum sa economisim curentul electric

Prezentul articol cuprinde o selectie concentrata de solutii pentru economisirea curentului electric, acum in pragul iernii cand consumul de curent electric tinde sa creasca inevitabil prin marirea numarului de ore in care se utilizeaza iluminatul artificial si prin folosirea uneori a unor aparate pentru incalzire. Iata cateva propuneri:
   1) Inlocuiti, unde este posibil, becurile clasice cu becuri economice. Dar atentie: nu faceti economie si la pretul acestora cumparand becuri ieftine, deoarece acestea sunt de proasta calitate rezistand maxim 2-3 luni. In felul acesta costul becurilor va fi mai mare decat economia de curent electric.Deci folositi becuri economice de calitate, produse de firme cu renume, care rezista circa 3 ani. Alegerea becurilor economice se va face in functie de locul unde vor fi folosite, avand in vedere nu numai puterea becului, ci si nuanta de culoare emanata de acesta (galbena, albastruie etc). Deasemenea se va avea in vedere faptul ca aceste becuri nu pot fi actionate prin intermediul varia-toarelor de tensiune.
   2) Variatoarele de tensiune, pe langa sporirea confortului si crearea unei ambiante convenabile in functie de activitatea desfasurata spatiul respectiv prin reglarea uniforma a intensitatii luminoase, contribuie si la economisirea curentului electric. Variatoarele de tensiune va ajuta sa creati o ambianta calma, linistita prin reglarea intensitatii luminoase in ton cu atmosfera dorita. La alegerea variatoarelor avea in vedere in primul rand ca puterea maxima pe care o suporta acestea sa nu fie mai mica decat puterea totala (insumata) a becurilor pe care le vor actiona. Gama puterilor variatoarelor este cuprinsa intre 300-1000W. Deasemenea se va acorda o atentie deosebita in in care se doreste folosirea variatoarelor de tensiune pentru actionarea spoturilor alimentate prin transformatoare (12V). Transformatoarele pentru spoturi pot fi electronice sau feromagnetice. Cititi cu atentie prospectul variatorului pentru a vedea cu ce fel de transformator compatibil (sunt si variatoare care nu se preteaza la nici un fel de transformator!!!). O caracteristica generala a variatoarelor de tensiune este aceea ca sunt concepute pentru modularea intensitatii luminoase a becurilor clasice cu incandescenta sau a lampilor cu halogen alimentate la tensiunea de 230V. Se produc insa si variatoare pentru alte tipuri de lampi, cum ar fi:
- lampi cu halogen alimentate la 12V(FJT=foarte joasa tensiune) cu compensator sau cu transformator (conventional feromagnetic sau electronic);
- lampi (tuburi) fluorescente cu balast (feromagnetic sau electronic).
Dupa modul de comanda, variatoarele se fabrica in urmatoarele variante:
  - prin rotire. Aprinderea / stingerea luminii: la capat de cursa stanga. Reglarea intensitatii luminoase: maxim = rotire spre dreapta; minim = rotire spre stanga.
  - prin apasare. Aprinderea / stingerea luminii: apasare scurta a clapei. Reglarea intensitatii luminoase: apasare prelungita a clapei. Au o functionare silentioasa si pot fi comandate de la distanta prin butoane fara LED.
  - prin apasare (aprindere / stingere) si rotire (reglare intensitate luminoasa).
  - prin telecomanda in infrarosu sau pe unde radio si/sau local prin apasare. Pentru comanda in infrarosu se  poate utilize o telecomanda universala.
    Din punct de vedere al montajului, variatoarele de tensiune nu necesita scheme speciale, ele putand inlocui
intrerupatoarele existente cu conditia ca dozele in care se monteaza sa aibe adancimea corespunzatoare (multe necesitand doze cu adancimea de minim 4cm, dar sunt si modele care permit montajul in doze adanci de 3cm). Majoritatea variatoarelor se preteaza si la montajul dupa schema “cap de scara”, dand astfel posibilitatea actionarii sau reglarii iluminatului din doua puncte diferite. Nu se vor monta alaturat mai multe variatoare!
Recomandata ar fi folosirea de variatoare echipate cu sigurante fuzibile care asigura protectie termica la suprasarcina sau la un scurtcircuit produs in lampa, protejand astfel aparatul.
  3) Pentru un plus de confort se pot utiliza intrerupatoare automate cu senzor (detector) de miscare. Acestea vor comanda aprinderea automata a corpurilor de iluminat la detectia unei miscari, cu temporizarea perioadei de iluminare. Astfel se elimina si pierderile prin stingerea automata a luminii. Unghiul de detectie este de 180grade, iar distanta maxima de detectie este de 10m. Sunt prevazute cu doua potentiometre care permit reglarea temporizarii (cat sa stea lumina aprinsa de la incetarea ultimei miscari (interval cuprins in jurul valorilor de 5secunde minim si pana la 16minute maxim in functie de tip si firma) si a
sensibilitatii de actionare in functie de nivelul iluminarii din mediul ambiant. Ca si variatoarele de tensiune, aceste intrerupatoare cu senzor de miscare se pot monta in locul intrerupatoarelor obisnuite fara modificari in instalatie. Folosind intrerupatoare cu senzor de miscare lumina se va aprinde chiar la momentul potrivit, limitand astfel timpul de iluminat total in functie de necesitati.
   4) Foarte practice in programarea functionarii intre anumite intervale de timp a diverselor aparate electrice, inclusiv iluminat, sunt prizele programabile mecanice sau digitale. Pot fi folosi-te cu succes pentru functionarea sau nefunctionarea intre anumite ore dinainte stabilite a diverse aparate electrice cum ar fi: convectoare sau radiatoare pentru incalzire, centrale termice, aparate de aer conditionat, pompe de apa, compresoare de aer pentru acvarii, camere frigorifice fara termostat, aparate de radio sau TV, filtre de cafea, cuptoare cu microunde etc.
Din punct de vedere al programelor, prizele programabile pot fi:
  - zilnice, programul stabilit repetandu-se din 24 in 24 de ore.
  - saptamanale, programul stabilit individual pentru fiecare zi a saptamanii repetandu-se din 7 in 7 zile.
   Programarea se realizeaza simplu, prin taste la cele digitale sau prin manevrarea segmentelor (pinilor) de pe
circumferinta cadranului la cele mecanice (pin spre exterior = conectare; pin spre interior = neconectare). Timpul minim de functionare sau nefunctionare este de 1 minut la cele digitale sau de 12 – 15 minute la cele mecanice zilnice si 2 ore la cele mecanice saptamanale. Curentul maxim admis este de 16A. Sunt prevazute cu un comutator care permite selectarea modului de functionare (permanenta sau programata).
Iata doua exemple din care putem deduce ca folosind prize programabile obtinem si o economie de energie electrica:
  a) In cazul unei locuinte incalzita prin convectoare sau calorifere electrice vom alimenta fiecare aparat prin intermediul unei prize programabile. Programand fiecare priza la intervale orare diferite in functie de orele intre care ne desfasuram activitatile in fiecare incapere vom evita functionarea inutila si concomitenta a convectoarelor(caloriferelor), protejand astfel si intalatia electrica printr-o limitare a consumului.In cazul in care o perioada mai mare din zi(8 – 10 ore) nu locuieste nimeni in casa, vom programa prizele sa comande pornirea aparatelor de incalzit la o anumita ora, astfel incat la sosirea acasa sa gasim o temperatura confortabila (valabil si pentru centrale termice fara termostat programabil, facand astfel economie la gaze. Un
termostat programabil costa intre 150 – 250 RON, iar o priza programabila intre 20 – 40 RON).
  b) Daca avem de alimentat o firma luminoasa sau o vitrina vom scapa de grija cuplarii acesteia prin folosirea unei prize programabile si vom economisi curent electric datorita iluminarii firmei (vitrinei) numai intre orele programate (de seara pana dimineata si nu de sambata de la pranz pana luni dimineata).
   5) Pentru ultimul exemplu sau pentru alte aplicatii (iluminat exterior, alei, perimetru, intrari in cladiri, cladiri, „pitici” de gradina, lumini de veghe etc) in locul prizelor programabile se pot folosi intrerupatoare crepusculare. Acestea in general sunt compuse din doua componente: o fotocelula amplasata de regula in exterior care sesizeaza intensitatea luminoasa din raza sa de actiune si da comanda unui releu amplasat in interior (la tablou) care actioneaza iluminatul (aprindere seara, stingere dimineata).
  Distanta maxima dintre fotocelula si releu este de 50-100 metri. Pragul intensitatii luminoase la care se face comanda de cuplare/decuplare este reglabil. Aparatele sunt echipate cu un contact temporizat de actionare (intre 5 si 60 secunde, functie de tip si fabricant). Curentul maxim admis este de 5–10A (functie de tip), deci pentru o putere de maxim 1200W, respectiv 2200W.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu