marți, 29 ianuarie 2013

releul inteligent Easy de la Moeller


Exemplu de automatizare a incaperilor
folosind releul inteligent
Easy de la Moeller


    1. Intoducere
  In zilele noastre fuga si lupta pentru profit determina oamenii sa apeleze la metode cu care sa reduca posibilitatea erorii umane si sa investeasca intr-un sistem care este cat se poate de ieftin la intretinere, sa confere un confort adecvat in fiecare zi.
  In Romania confortul nu a fost un lucru prea accentuat pana de curand, totul era bazat pe nevoi, dar, putem spune ca si confortul a devenit deja o nevoie. Avem nevoie de confort pentru a creste eficienta de productie, de lucru, pentru a ne proteja pe noi insine precum si uneltele
pe care le folosim si care in zilele noastre dispun din ce in ce mai mult de un sistem electronic performant dar sensibil. Ne-am obisnuit sa le numim cladiri inteligente, cu toate ca IQ-ul lor rezida de fapt din modul in care sunt controlate sistemele de orice fel existente in aceste constructii.
  Intr-o cladire traditionala, sistemele individuale sunt controlate independent, iar parametrii lor nu se afecteaza reciproc.
  O cladire poate fi numita inteligenta atunci cand controlul sistemelor sale este integrat, iar deciziile sunt luate pe baza datelor agregate. De fapt, nu cladirea este inteligenta, ci felul in care sunt controlate sistemele ei. Prin sistemul de cartele de acces se poate constata, de exemplu, ca in cladire nu se mai afla nici o persoana la etajele doi, patru si sapte. Automat, climatizarea pe acele etaje se va opri. Cladirea va sti sa se regleze singura, in functie de cerintele ocupantilor. In situatia in care a izbucnit un incendiu la al doilea etaj, sunt anuntati doar ocupantii etajelor doi si trei, nu toata lumea din cladire.
  In spatele fiecarei cladiri inteligente se afla un soft. De regula, fiecare producator de echipamente - Moller, Siemens, Honeywell etc. - aduce softul propriu. Unele echipamente
sunt dotate cu telecomanda cu infrarosu, cu Bluetooth - acestea sunt mai recente - sau cu panouri sau console care sunt fixate pe perete, au afisaje LCD si diverse alte
functii. Mai exista pe piata si solutii radio, dar pot aparea interferente.
  Automatizarea caselor se poate realiza modular sau poate fi controlata printr-un sistem central. Sistemul centralizat controleaza si gestioneaza tot ceea ce se întampla in casa, se programeaza la început, se poate adapta pe parcurs, se poate modifica ulterior.
  Domeniul supravegherii proceselor este destul de vast. Acesta contine aplicatii incepand cu simpla achizitie de date si pana la prelucrari foarte complexe:
" analize statistice;
" gestiunea elaborarii alarmelor;
" ghid operator;
" supravegherea actiunilor de conducere ale operatorilor;
" identificari de parametrii si simulari;
" supravegherea dinamica a raspunsului procesului, etc.
  Functiile de baza ale unei aplicatii de supraveghere a unui proces sunt:
" comunicatia cu procesul;
" semnalizarea;
" comunicatia cu programele utilizate pentru prelucrarea datelor;
" interfata om-masina;
" gestiunea alarmelor;
" gestiunea rapoartelor.

    2. Releul inteligent Moeller MFD-Titan
  Sunt tot mai numeroase aplicatiile din domeniul automatizarilor in industrie sau in cladiri, ale caror cerinte pentru automatizarea instalatiilor, masinilor si utilajelor sunt satisfacute de aparatele din gama de relee de control Easy sau MFD-Titan . Pentru solutionarea aplicatiilor individuale stau la dispozitie mai multe variante cu diferite functionalitati, cu posibilitati de extensie si diferite grade de protectie (de la IP20 pana la IP65). Din gama MFD-Titan face parte si afisorul grafic MFD-80.. cu ecran iluminabil, care poate fi utilizat si pentru afisare "de la distanta" impreuna cu releele Easy.
  Pe ecran pot fi afisate elemente grafice, texte de comanda si de semnalizare, data, ora s.a.m.d. MFD-Titan poate dispune in plus si de toate facilitatile oferite de releele Easy800.
  Prin intermediul meniului si cu ajutorul numai al butoanelor de pe aparat, se poate introduce schema de comanda direct ca o schema de conexiuni cu contacte si bobine de releu.

Introducerea se poate face alternativ utilizand EASYSOFT si un PC. Pe ecranul MFD sau pe PC se pot observa imediat starile active din schema de comanda si astfel se economiseste timp pretios. Meniul este in mai multe limbi atat pentru aparate cat si pentru software
   .Avantajul oferit de procedeul Plug&Work: consta in faptul ca nu este nevoie de un software sau de un driver pentru conectare. Cablarea intrarilor/ iesirilor se face la releul Easy. Programul generat este memorat de Easy pentru totdeauna sau pana la urmatoarea modificare, fiind protejat la caderea tensiunii. Nu este necesara o tensiune auxiliara sau o baterie suplimentara. Nu numai schemele de comanda si parametrii trebuie protejati la intreruperea alimentarii. De aceea, Easy poate memora valori sau numarul de comutari. Astfel, valoarea contoarele de ore de functionare, valorile curente ale numaratoarelor sau ale releelor de timp, pot fi prelucrate in continuare imediat dupa repornire. Memoria remanenta a diferitelor module sau a datelor va sta la dispozitie la toate aparatele familiei Easy.
  Easy800 si MFD-Titan imbina caracteristicile si performantele unui automat programabil dotat cu manevrabilitatea comoda a binecunoscutei game de produse Easy. Datorita capacitatii integrate de conectare in retea a pana la opt aparate, se pot realiza aplicatii cu peste 300 de puncte intrari/iesiri. Astfel, controlul se realizeaza, la alegere, prin programele individuale locale sau prin controlul mai multor dispozitive distribuite printr-un singur program.
  Afisorul poate fi dotat si cu o unitate centrala (CPU), o sursa de alimentare, precum si - optional - cu un modul de intrari/iesiri, devenind astfel un dispozitiv compact de comanda si control. Dispuneti, astfel, de întreaga putere de calcul a lui Easy 800 combinata cu o solutie puternica de vizualizare. Ambele module se monteaza simplu, prin inclichetare. Facilitatile de extindere ale aparatelor de baza din seria Easy 700, Easy 800 si MFD-Titan permit o extindere centralizata sau descentralizata a intrarilor/iesirilor. In combinatie cu extensiile EASY618- AC-RE, EASY-618-DC-RE sau EASY618-DC-TE se poate obtine cresterea numarului de intrari pana la 24 si a numarului de iesiri pana la 16.

  MFD-Titan si Easy800 sunt echivalente functional. MFD- 80.. cu grad de protectie IP65 poate fi utilizat si in medii dificile (medii cu pericol de explozii, medii cu umiditate ridicata, etc). MFD-Titan si Easy 800 pot fi extinse si pot fi conectate la magistrale de comunicatie standard si, suplimentar, pot fi conectate intr-o retea de opt Easy800 sau MFD-Titan prin "EasyNet". Ele dispun de 256 cai de curent pe care se poate face comutarea in serie sau in paralel a
contactelor si bobinelor.
  Se pot afisa 32 de texte de comanda sau de semnalizare prin intermediul afisajului intern sau extern. Fata de functiile Easy700, la Easy800 si MFD-Titan se ofera suplimentar si module aritmetice, regulator PID, scalarea valorilor si multe altele. Prin procedeul Plug&Work afisorul MFD-80 se poate conecta imediat la Easy prin intermediul modulului de comunicare MFD-CP4. Modulul MFD-CP4 este echipat cu un cablu de legatura cu posibilitate de prelungire.
  Avantajul oferit de procedeul Plug&Work: consta in faptul ca nu este nevoie de un software sau de un driver pentru conectare. Cablarea intrarilor/ iesirilor se face la releul Easy.

  Aceste trei tipuri de extensii se pot plasa direct langa aparatul de baza cu care se conecteaza prin interfata Easy-Link. Alternativ, se poate realiza o conectare la distanta prin
modulul de cuplare EASY200-EASY si cu ajutorul unui cablu bifilar de pana la 30m lungime. Astfel, se pot realiza foarte simplu montaje alaturate sau la distanta. Cand nu este necesar mai mult, prin extensia EASY202-RE se pot adauga 2 iesiri pe releu.
  Pentru activitati simple, o conexiune prin magistrala de camp este foarte eficienta, de exemplu, in cazul proceselor de productie. Un exemplu de magistrala este Actuator-Sensor-Interace, pe scurt AS-i, care alimenteaza simultan 31 de participanti cu pana la 248 de informatii binare. AS-i reprezinta conexiunea la magistrala optima pentru constructorii de masini-unelte intrucat datele de intrare si de iesire sunt transferate cu un timp de reactie
deosebit de redus, de numai 5 ms. Prin intermediul modulului de comunicatie EASY205-ASI, conectarea la aceasta magistrala este deosebit de simpla. Modulul de comunicatie poate fi conectat centralizat prin Easy-Link la toate aparatele de baza Easy cu posibilitate de extensie, deci la seriile Easy700 si Easy800, cat si la MFD-Titan. Cablul AS-i bifiliar se conecteaza simplu. Transferul de date pe magistrala este coordonat de un Master AS-i de rang superior.
  Pentru sarcinile complexe de automatizare, in cadrul carora utilizatorul transfera cantitati mai mari de date, de exemplu mai multe valori analogice, valori de referinta, stari ale contorului sau parametri de timp, se utilizeaza magistrale de camp mai performante, precum PRPOFIBUS-DP. Pe acestea se pot transfera pana la 20 de bytes per participant la retea la fiecare ciclu de magis trala. Pot fi conectati maxim 126 de participanti la retea pe o distanta de pana la 1200 metri. Conexiunea la aceasta magistrala se face prin EASY204-DP. Releele de control Easy devin astfel mai flexibile si mai performante deoarece serii complete de parametri Easy pot fi citite sau modificate prin aceasta conexiune.



7 comentarii:

  1. am un releu easy . am schema electrica pentru comanda unei porti de intrare. cine ma poate ajuta sa incarc/scriu aceasta in releul inteligent ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Un simulator pentru releul easy mi-ar fi de ajutor pentru a intelege cum se poate programa si daca se pot automatiza (moderniza) diferite instalatii construite in anii,80 cum ar fi statii de betoane cazane apa calda statii de pompare AAR (pornire automata ageneratorului)rog pe cei mai avansati sa ma ajute

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. http://downloadcenter.moeller.net/en/software.a6864aa1-0f3e-4e24-b2e5-5a51937b7166
      Simulatorul e inclus in soft.

      Ștergere
  3. Trebuie sa cunosti programare i limbaj specific releelor aotomate sau inteligente, adica limbajul LD, FBD, SFC sau LIST

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere